Tro- og loveerklæring

Der er aftalt en ny lønmodel i serviceoverenskomsten, som gælder for medarbejdere, der ansættes pr. 1. september 2017 eller senere.

 

Dansk Erhverv har udarbejdet en tro- og loveerklæring til brug ved ansættelse af medarbejdere på model 1 eller model 2. Tro- og loveerklæringen er vedhæftet som bilag og tager udgangspunkt i de mest almindelige tilfælde. Der kan forekomme særlige situationer, fx hvis medarbejderen har haft 2 arbejdsgivere eller er blevet virksomhedsoverdraget. I så fald bør man kontakte Dansk Erhverv.

 

Dansk Erhverv forventer, at der vil kunne opstå fortolkningstvister over de næste år, hvor den nye lønmodel implementeres. Dansk Erhverv vil løbende informere om sådanne sager, såfremt de opstår, og udsende en revideret tro- og loveerklæring, hvis udfaldet af sagerne måtte give anledning hertil.


Formål med tro- og loveerklæring

Fra den 1. september 2017 er der indført et såkaldt brancheanciennitetstillæg, som erstatter servicetillægget og anciennitetstillægget.

 

Medarbejdere, som har optjent ret til anciennitetstillæg, bevarer deres allerede opnåede anciennitetstillæg ved skift af arbejdsgiver under nærmere betingelser. Se serviceoverenskomstens § 10.

 

Nye medarbejdere – som ikke har optjent branche- eller anciennitetstillæg under serviceoverenskomsten indenfor de seneste 3 år – har krav på en optrapning af brancheanciennitetstillægget over 18 måneder. Det betyder, at disse medarbejdere kan ansættes til en lavere startløn end hidtil.

 

Medarbejderne ansættes på en af to modeller, der er beskrevet i serviceoverenskomstens § 7a, model 1 eller model 2. Dog er der en særregel for medarbejdere med erfaring fra serviceoverenskomsten fra de seneste 5 år, der er faglært rengøringstekniker eller serviceassistent, eller der har 12 dages brancherelateret uddannelse. De kan kun ansættes på model 2. Se nærmere serviceoverenskomstens § 7a, stk. 4.

 

Man kan forstille sig, at der kan opstå sager om, hvorvidt en medarbejder var berettiget til brancheanciennitetstillæg, eller om medarbejderen kunne ansættes på den lavere startløn (model 1 eller 2). Dansk Erhverv anbefaler, at man får afklaret dette allerede ved ansættelsen og har derfor udarbejdet en tro- og loveerklæring for at sikre, at parterne har en fælles forståelse af, hvad medarbejderen oplyser omkring evt. tidligere erfaring under serviceoverenskomsten.


Hent tro- og loveerklæringen her (2-sidet print anbefales)
 

Hvis du vil vide mere

Kontakt Dansk Erhvervs Hotline på 33 74 64 00, hvis der er spørgsmål til tro- og loveerklæringen.