Regeringens fradrag giver job til udlændinge

Bragt i Børsen fredag den 1. september 2017

 

Danskere gider ikke tage rengøringsjob, og derfor vil regeringens nye servicefradrag give job til udlændinge, spår rengøringsboss

Når Gentofte Privat Rengøring ansætter nye medarbejdere, så kommer de fra Indien, Filippinerne og Nepal.

"Vi har kun udenlandsk arbejdskraft. Danskerne er bare ikke interesserede i at arbejde med rengøring," siger Morten Rosenby, der er adm. direktør i selskabet med ti ansatte.

Torsdag annoncerede regeringen ellers, at den vil ændre boligjobordningen, det såkaldte håndværkerfradrag, som giver danskerne fradrag til forbedringer i hus og hjem, så det fremover kun gælder tjenester som f.eks. rengøring og vinduespudsning.

Det sker ifølge finansminister Kristian Jensen (V) for at "få de svage grupper ind på arbejdsmarkedet."

"Vi ved, at mange af dem, der kommer ind i servicebranchen, er ufaglærte," siger han og fortsætter:

"Derfor kan en fortsættelse af boligjobordningens servicedel være med til at skabe bedre kontakt til arbejdsmarkedet for de udsatte grupper."

Men det kommer ikke til at ske, mener John Dybart, der er formand for servicebranchens fagforening, Serviceforbundet, med 20.000 medlemmer.

"Det kan godt være, at der er lidt flere private, der vil købe rengøring og vinduespudsning, men jeg tror ikke, det vil rykke noget i det store spil," siger han.

Kan det her fradrag sørge for, at flere ufaglærte bliver ansat i servicebranchen?

"Det tror jeg ikke," siger John Dybart og tilføjer:

"Det er svært at finde dansk arbejdskraft til servicebranchen."

 
Kigger mod udlandet

I stedet må virksomhederne ofte kigge mod udlandet, fortæller Danielle Hansen, der er landsformand i arbejdsgiverforeningen Danske Service, og som også driver virksomheden Sundby Rengørings Service på Amager med sin mand.

"Det er svært at finde arbejdskraft her i Københavnsområdet. Jeg henter selv en hel del svenske medarbejdere," siger Danielle Hansen.

Morten Rosenby mener heller ikke, at fradraget fremover vil få betydning for, hvem han ansætter.

"Vi vil blive ved med at ansætte de samme slags medarbejdere som nu, og der er ufaglærte danskere bare ikke motiveret til at lave arbejdet," siger han.

Regeringen har afsat 180 mio. kr. årligt til den nye version af boligjobordningen, som også indebærer, at fradraget stiger fra 27 pct. til 40 pct., selvom der stadig maksimalt må fratrækkes 6000 kr.

 

Positive stemmer

Ketil Tennberg, adm. direktør i Tennberg Rengøring, er mere positiv over for forslaget.

"Det har en meget stor positiv effekt på vores beskæftigelse. Det vil helt klart være med til at skabe arbejdspladser," sige han og fortsætter:

"Rengøringsbranchen er præget af udenlandsk arbejdskraft. Nogle henter dem ind fra udlandet specifikt, men det gør vi ikke. Jeg kunne til gengæld godt se mig selv hente noget ufaglært arbejdskraft."

 

Læs hele historien på borsen.dk: http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/178355/artikel.html#ixzz4rQXBhWcX