Siden 2014 har der verseret en sag om forståelsen af, hvornår der skal udbetales patruljetillæg. Sagen har været frustrerende for virksomhederne i branchen, da konsekvenserne kunne blive alvorlige. Den er nu afgjort – og endda med en frifindelse.
For ca. 10 år siden rejste bl.a. 3F en sag om patruljetillæg mod den daværende formand af Danske Service, Per Vesterholm. 3F hævede dog sagen, inden den skulle afgøres. I 2014 blev en ny sag rejst om samme spørgsmål mod et andet medlem af Danske Service. Den sag er langt om længe blevet afgjort.
Der var flere spørgsmål i sagen, men hovedspørgsmålet drejede sig om, hvornår medarbejdere var berettiget til at modtage patruljetillæg. 3F mente, at tillægget fandt anvendelse, ”når en medarbejder med mobil rengøringsvogn skal køre mellem flere arbejdspladser på samme vagt”. Dansk Erhverv påstod frifindelse.
Sagen kunne have været en bombe under branchen
Danske Services bestyrelsesformand, Danielle Hansen er særdeles tilfreds med at sagen nu endeligt er afgjort til fordel for virksomhederne.
”Afgørelsen er vigtig, fordi den ville have været en bombe under branchen, hvis 3F havde vundet. Det ville ikke kun have kostet millioner for vores medlemmer i Danske Service, men også i hele branchen, ” siger Danielle Hansen og tilføjer:
”For vores medlemmer i Danske Service betyder afgørelsen konkret, at vi har klare retningslinjer. Vi er lykkelige over, at vi undgår millionomkostninger. Afgørelsen stadfæster, at vi skal have rene linjer i overenskomsten – og at alle parter skal involveres konstruktivt."
Tillæg tilbage fra 1970’erne
Under den langstrakte sag var der vidner, som udtalte, at de havde modtaget patruljetillæg i Det Danske Rengøringsselskab (nu ISS) i 1970’erne. Der var dog ikke nogen af vidnerne, der havde været med i forhandlingslokalet, da bestemmelsen kom ind i overenskomsten.
Dansk Erhverv fremhævede, at 3F (og Sanitørerne) ikke havde rejst sager om patruljetillæg før en sag for ca. 8-10 år siden. Den sag blev hævet af fagforeningssiden på et tidspunkt, hvor det stod klart, at overenskomstparterne var meget uenige om forståelsen. Alligevel var det begrænset, hvad der var rejst af sager siden.
Det kom også frem, at branchen ikke betalte tillægget. Blandt andet havde ProLøn lavet en opgørelse, som viste, at ingen virksomheder havde anvendt lønarten patruljetillæg i ProLøns system. Det fremstod derfor helt usandsynligt, at fagforeningerne ikke skulle have fundet en masse sager om patruljetillæg tidligere, såfremt man havde haft fokus herpå.
Bevisbyrden var ikke løftet
Opmanden, forhenværende højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen, kom frem til, at overenskomsten ikke definerer, hvad der forstås ved ”patruljetjeneste”, og det var ikke klart, hvad begrebet dækker over i rengøringsbranchen. Desuden indeholdt 3F’s definition et begreb, der i sig selv var uklart, idet ”mobil rengøringsvogn” ikke findes i overenskomsten eller i fast praksis.
Det var ikke opmandens opgave at vurdere, hvordan begrebet herefter skulle forstås. Opmanden skulle blot tage stilling til, om begrebet skulle forstås som 3F påstod, og her kom opmanden frem til, at 3F ikke havde løftet bevisbyrden for, at ”patruljetjeneste” skulle forstås på den måde.
Danske Service er meget glade for udfaldet af sagen og ser det som en stor sejr for branchen. Et modsat resultat kunne have enorme økonomiske konsekvenser. Danske Service er derfor lettede over sagens afslutning, da den har fyldt meget de sidste mange år. Det kan ikke afvises, at 3F vil forsøge at rejse en ny sag om patruljetillæg, men i så fald skal de kunne løfte bevisbyrden, som de ikke var i stand til denne gang.