Medlemmer: Rengøringsfirmaet Thy ApS tager kampen op mod ordblindhed

Støtte fra Kompetencefonden: Rengøringsfirmaet Thy ApS tager kampen op mod ordblindhed 

Ordblindhed er langt fra ualmindeligt og det er helt afgørende, at være opmærksom på, hvor store udfordringer, det kan give den enkelte person. Emil Østergaard og Jimmie Kristensen, som er ansat hos Rengøringsfirmaet Thy, har begge oplevet udfordringer ved at være ordblinde hele deres liv. 

Rengøringsfirmaet Thy har længe ledt efter en måde, hvorpå de kan hjælpe både Emil og Jimmie. For nogle måneder siden blev virksomheden opmærksomme på, at de gennem Kompetencefonden kunne søge om tilskud til at give Emil og Jimmie mulighed for at komme tilbage på skolebænken og tilmed blive kompenseret for de timer, som de er væk i løbet af arbejdsdagen. Nu tager de til undervisning hver fredag uden, at det koster Rengøringsfirmaet Thy en krone. 

Emil Østergaard er midt i 30’erne, og har arbejdet i Rengøringsfirmaet Thy i over 10 år. Han har altid været udfordret grundet sin ordblindhed. Nu går Emil til to lektioner hver mandag og har fået glæden ved at læse tilbage. 

Jimmie Kristensen er 64 år gammel, og gik tidligt ud af skolen og arbejder nu som vinduespolerer. Jimmie gætter selv på, at det nok er 50 år siden, at han har siddet på en skolebænk. Alligevel nyder Jimmie at kunne kombinere sine lektioner med sit job hos Rengøringsfirmaet Thy. I dag har han nemmere ved at løse sine arbejdsopgaver, hvor han har en bedre forståelse af arbejdsbeskrivelserne. Desuden har han fundet læseglæden frem, og er begyndt at læse bøger blot for fornøjelsens skyld.

Undervisningsforløbet er tilpasset den enkelte, hvilket betyder, at Emil og Jimmie har mulighed for at få ugentlig hjælp og undervisning til at arbejde med deres læseudfordringer. Teamleder Victor Thastum fortæller, at både Jimmi og Emil kommer tilbage på arbejde med et smil på læben, når de har været til undervisning. ”Vi oplever at de kommer tilbage fra undervisningen med mere gå på mod og gejst. De oplever, at der er en virksomhed, der vil investere i dem som individer og ikke kun som arbejdskraft. Det her betyder jo, at de kommer til at begå sig bedre i alle aspekter af livet. Det mener jeg, er den rigtige indgangsvinkel.” På den måde mærker man, hvordan Emil og Jimmie får meget mere med hjem, end blot det faglige afkast. 

I Rengøringsfirmaet Thy mærker de tydeligt, at undervisningsforløbet har hjulpet deres medarbejdere. ”De ringer ikke længere for at skulle have hjælp til at forstå deres opgavebeskrivelser, og de er blevet nogle endnu mere motiverede medarbejdere end de var før.” Selvom virksomheden bliver kompenseret af Kompetencefonden, er det selvfølgelig altid en udfordring, at de skal undvære to kollegaer. Alligevel er Rengøringsfirmaet Thy af den overbevisning, at det helst skal foregå i arbejdstiden, fremfor aftentimerne efter de har været på arbejde en hel dag. På den måde får de mest muligt ud af lektionerne. 

Spørger man Victor ind til, om han har gode råd til andre virksomheder, som overvejer at sende deres medarbejdere på kursus, er han ikke i tvivl. ”Man skal springe ud i det med begge arme og begge ben. I sidste ende har det et positivt afkast, og vores medarbejdere er blevet engagerede på en helt anden måde end tidligere. De føler sig mere set og hørt og får en større følelse af ejerskab i det arbejde som de foretager sig.” Den opfordring vidner om, at i Rengøringsfirmaet Thys kamp mod ordblindhed med, har fået stærkere og mere engagerede medarbejdere som Emil og Jimmie.